Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havana benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilirdi. Buradan elde edilen kahve Türk kahvesi pişirir gibi pişirilirdi. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alırdı. Bu yöntemle kahve öğütülmesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar devam etti ancak 1827’de tüfekçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda dibek kahvesi ortadan kalktı. Bu şekilde kahve elde etmek zahmetli ve vakit alıcı olduğu için evde yapılamayan kahve öğütülme işlemi, değirmenlerin yaygınlaşması ile evlere girdi.
Aslında dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin tarihçesi çok eski. Doğaldır ki, daha önceden bu dibekler kahve değil de tahıl öğütmek için kullanılıyormuş. Türkiye’de çeşitli arkeolojik kazı alanlarlarında bulunan dibeklere, Başkale yakınlarında bulunan Tilki tepe ya da Sipka Antik Şehri buluntuları örnek.
DİBEK KAHVESİ FAYDALARI
Badegah Dibek kahvesini diğer kahvelerden ayıran fark ise pişirmeden ziyade yapılış şekli oluşturuyor. Makinede çekilerek yapılan kahve sadece toz haline getiriliyor.
Fakat dövülerek yapılan dibek kahvesi yağı ile özdeşleştirilip pişirilmeye hazır ediliyor. İçerken ise daha yumuşak bir içim ve hazmı kolaylaştıran özelliğe sahip olması dibek kahvesini farklı kılıyor.
DİBEK KAHVESİNİN
NORMAL TÜRK KAHVESİNDEN FARKI