
                                    Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi.
                                    Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havana
                                    benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilirdi.
                                    Buradan elde edilen kahve Türk kahvesi pişirir gibi pişirilirdi. Bu yöntemle
                                    öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alırdı. Bu yöntemle
                                    kahve öğütülmesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar devam etti ancak 1827’de
                                    tüfekçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda dibek
                                    kahvesi ortadan kalktı. Bu şekilde kahve elde etmek zahmetli ve vakit alıcı
                                    olduğu için evde yapılamayan kahve öğütülme işlemi, değirmenlerin yaygınlaşması
                                    ile evlere girdi.
Aslında dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin tarihçesi çok eski. Doğaldır ki, daha önceden bu dibekler kahve değil de tahıl öğütmek için kullanılıyormuş. Türkiye’de çeşitli arkeolojik kazı alanlarlarında bulunan dibeklere, Başkale yakınlarında bulunan Tilki tepe ya da Sipka Antik Şehri buluntuları örnek.
DİBEK KAHVESİ FAYDALARI
Badegah Dibek kahvesini diğer kahvelerden ayıran fark ise pişirmeden ziyade yapılış şekli oluşturuyor. Makinede çekilerek yapılan kahve sadece toz haline getiriliyor.
Fakat dövülerek yapılan dibek kahvesi yağı ile özdeşleştirilip pişirilmeye hazır ediliyor. İçerken ise daha yumuşak bir içim ve hazmı kolaylaştıran özelliğe sahip olması dibek kahvesini farklı kılıyor.
                            Aslında dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin tarihçesi çok eski. Doğaldır ki, daha önceden bu dibekler kahve değil de tahıl öğütmek için kullanılıyormuş. Türkiye’de çeşitli arkeolojik kazı alanlarlarında bulunan dibeklere, Başkale yakınlarında bulunan Tilki tepe ya da Sipka Antik Şehri buluntuları örnek.
DİBEK KAHVESİ FAYDALARI
Badegah Dibek kahvesini diğer kahvelerden ayıran fark ise pişirmeden ziyade yapılış şekli oluşturuyor. Makinede çekilerek yapılan kahve sadece toz haline getiriliyor.
Fakat dövülerek yapılan dibek kahvesi yağı ile özdeşleştirilip pişirilmeye hazır ediliyor. İçerken ise daha yumuşak bir içim ve hazmı kolaylaştıran özelliğe sahip olması dibek kahvesini farklı kılıyor.
Dibek Kahvesi, hergün
                                    kullanıldığında, ağız kokusu derdine çözümdür.  Size ayrı bir keyif verir,
                                    Parkinson hastalığının ve kanserin düşmanıdır, mideyi çalıştırır. Safra taşlarını
                                    yok etmeye yardımcı olur, cildi korur, Ağrı kesici etkisi vardır, Kolesterolü
                                    düşürür. Ayrıca Dibek Kahvesi yemeklerden sonra içilmesi durumunda yiyeceklerin
                                    sindirimini de kolaylaştırdığı bilinen özellikleri arasında.
DİBEK KAHVESİNİN
                                        NORMAL TÜRK KAHVESİNDEN FARKI
Dibek kahvesi’nin
                                    farkı eski Osmanlı usulüyle cezvede değil de direk ateşin üzerinde pişmesi.
                                    Şekerini, kahvesini, suyunu fincana katıp karıştırılması ve direk ateşin üzerine
                                    koyulup içime sunulması.